- نویسنده : کردستان ورزشی نیوز
- 06 مهر 1402
- کد خبر 13134
- ایمیل
- پرینت

استعداد یابی در سنین پایه و توسه ورزش قهرمانی
پایگاه خبری کردستان ورزشی نیوز _ ورزش علاوه بر اینکه ابزار ارزشمندی برای حفظ سلامت جسمانی است رابطه نزدیکی با سلامت روانی و بویژه پیشگیری از بروز ناهنجاریهای روانی دارد. ورزش از اضطراب و افسردگی میکاهد، اعتماد به نفس را افزایش میدهد و خود پنداره را تقویت میکند. ورزش بویژه در سنین کودکی و نوجوانی مفر سالمی برای آزاد کردن انرژیهای اندوخته شده است و این خود بسیار لذتبخش و آرامشدهنده است.
شرکت در فعالیتهای ورزشی به اجتماعی شدن و کسب مهارت و کفایت و همچنین دوستیابی و ارتباط سالم با همسالان کمک میکند.
در عالم ورزش ، شناسايي استعداد مفهوم جديدي نيست . با اين حال به حد کافی به اين موضوع توجه علمي و درستی نشده است . استعداد” در فرهنگ هاي لغت به معناي “توانايي ويژه و طبيعي” و “ظرفيت دستيابي به موفقيت” تعريف شده است.
برخی دانشمندان عقيده دارند استعداديابي در ورزش عبارت است از فرآيند شناسايي ورزشکاران فعلي که توان بالقوه اي براي نخبه شدن دارند ،شناسایی و پرورش استعدادهای ورزشی در هر جامعه یکی از الزامات اصلی است و به همین دلیل است که امروزه در کشورهای مختلف سرمایه گذاری هنگفتی در این عرصه صورت می گیرد و متولیان حوزه ورزش سعی می کنند با شناسایی، جذب و پرورش استعدادها در رشته های مختلف ورزشی در راستای اعتلا و توسعه این بخش گام بردارند.
در خصوص اهمیت موضوع استعدادیابی در عرصه ورزش ذکر این نکته نیز ضروری است که امروز نه تنها دولت ها که حتی باشگاه های بخش خصوصی بخش زیادی از سرمایه گذاری خود را در این حوزه انجام می دهند و امروز نیز از سرمایه گذاری های صورت گرفته بهترین بهره برداری را به عمل می آورند.
امروز با نگاهی ساده به باشگاه های بزرگ ورزش فوتبال در کشورهای اروپایی می توان به اهمیت موضوع استعدادیابی پی برد که به عنوان نمونه باشگاه آژاکس در کشور هلند حدود ۳۵ درصد از کل هزینه های سالانه خود را به حوزه استعدادیابی اختصاص می دهد و با جذب مربیان و افراد توانمند در کشورهای مختلف جهان سعی می کنند که استعدادهای برتر را شناسایی و آنها را پرورش دهند و در قبال این سرمایه گذاری نیز با فروش استعدادهای پرورش داده شده عواید مالی بسیاری را به دست می آورد.
موضوع استعدادیابی در عرصه ورزش کشور ما و استان کردستان چشم انداز و وضعیت مناسبی ندارد چرا که وضعیت کنونی ورزشکاران فعال در رشته های مختلف نشان می دهد که هیچ برنامه ریزی مستمر و بلند مدتی در این بخش صورت نمی گیرد و موفقیت های کسب شده در اکثر رشته ها نیز تصادفی و بر حسب احتمالات به دست می آید.
در حالی که در کشورهای صاحب نام در عرصه ورزش و به دلیل اهمیت دادن به موضوع استعدادیابی معمولا دوران اوج چهره های ورزشکار حدود ۱۷ تا ۲۱ سالگی است که متاسفانه این موضوع در کشور ما به سن و سال بالاتری می رسد و این مهم نشان می دهد که اساسا استعدادیابی در این بخش صورت نمی گیرد و ورزشکاران معمولا به صورت موردی و به دلیل علاقه خود وارد رشته های ورزشی می شوند.
ورزش کردستان در حوزه استعدادیابی هیچ برنامه ریزی مناسبی ندارد و به دلیل همین معضل است که امروز چهره های ورزشی این استان جایگاهی در کشور ندارد و موفقیت های کسب شده در عرصه ورزش استان نیز موردی و تصادفی است.
هر چند که همواره مدیران و مسئولان ورزش استان کردستان به موضوع استعدادیابی تاکید می کنند ولی متاسفانه در عمل آنچه که خروجی کار است با وعده های داده شده نیز همخوانی ندارد و البته در این بین بخش زیادی از مشکل به هیئت های ورزشی استان باز می گردد که علیرغم داشتن کمیته های استعدادیابی فعالیتی در این بخش ندارند.
وجود نزدیک به ۵۰ هیئت ورزشی استانی و صدها هیئت ورزشی شهرستانی در کردستان در حالی که هر روز خبر از توسعه ورزش کردستان را اعلام می کنند که متاسفانه در حوزه استعدادیابی برنامه ای عملیاتی در این بخش وجود خارجی ندارد.
یکی از راهکارهای اصلی توجه به امر استعدادیابی در عرصه ورزش کردستان بهره مندی از ظرفیت های آموزش و پرورش است و به همین دلیل معمولا در کشورهای مختلف جهان و با ارتباط مستمر دو حوزه آموزش و ورزش تلاش می شود که در این بخش برنامه ریزی بهتری صورت گیرد.
ایجاد ارتباط مستمر بین دو حوزه اساسی و بسیار مهم ورزش و آموزش و پرورش می تواند بهترین راهکار برای جبران این نقیصه باشد و به همین دلیل هیئت های ورزشی باید ضمن تقویت این ارتباط از ظرفیت های موجود در آموزش و پرورش چه در حوزه سخت افزاری و چه در حوزه نرم افزاری استفاده کنند.
https://kordestanvarzeshinews.ir/?p=13134